Националната стратегия за детето не противопоставя правата на децата

...
  Националната стратегия за детето не противопоставя правата на децата
Коментари Харесай

Стратегията за детето не противопоставя правата на децата и родителите

 
Националната тактика за детето не опълчва правата на децата и родителите, съобщи в „ Седмицата “ на „ Дарик “ ръководителят на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова.
 
По думите й, не е нужно от текстовете да се изваждат обособени фрази и изречения и да се работи със страха на хората. И в Конституцията, и в Семейния кодекс е записано, че родителите отглеждат и възпитават децата, това се акцентира и в тактиката, уточни тя.
 
Сигналите за принуждение са с максимален дял измежду постъпилите в организацията, сподели още Елеонора Лилова: " За 2018 година са 553, свързани с разнообразни форми на принуждение, множеството за физическо - над 200, за неглижиране от родителите - 152 случая, за психическо принуждение над деца сигналите са 110. Имаме и сигнали за полово принуждение - 61. В 30 от жалбите се слага като проблем потреблението на несъответствуващи, уронващи достолепието способи на образование, които и в този момент са неразрешени в Закона за протекция на детето ".
 
" 172 броя са подадените нови тъжби и сигнали, които касаят разногласия за упражняването на родителските права при нарушените персонални контакти на родителите с детето. Има и 126 сигнала, които дават информация при нас, за зародили катастрофи и трагични събития. 53 сигнала за противообществени прояви на деца, по девет от които са формирани преписки, и за ранно общуване или брак за ненавършилите пълноправие. За 2018 година общо имаме нови 2040 преписки ", уточни Лилова.

Четете още в
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР